Autorka knižnej novinky Šťastné vzťahy z Balans edície kníh pre lepší život Martina Majzlíková už roky vedie terapie a pomáha ľuďom fungovať v šťastných vzťahoch. Rozprávali sme sa o tom, čo nás najčastejšie vo vzťahoch trápi a poradí aj, ako z toho von.

Prečo ste sa rozhodli venovať práve téme vzťahov?
Pracujem aj ako terapeut individuálne s klientmi a vzťahy sú veľmi častou témou, s ktorou prichádzajú. Niekedy si to ani neuvedomujú, prídu s mnohými inými problémami, často aj zdravotnými a po hlbšej analýze sa odkrývajú nespracované alebo problémové vzťahy s rodičmi, deťmi, príbuznými, známymi či partnermi a tiež aj nesprávny vzťah k sebe samému. Pracovať na vzťahu k sebe a k druhým ľuďom robí náš život a naše vnímanie sveta krajším, lepším a šťastnejším. Milujem ten okamih, keď sa človek prestane cítiť ako obeť okolností a vzťahov, v ktorých je a pochopí silu, ktoré plynie z vlastnej zodpovednosti vo vzťahoch a slobody v tom, ako ich vníma. Tento prerod je pre mňa až posvätným okamihom a preto sa snažím toto poznanie posunúť čo najväčšiemu počtu ľudí.

Aké problémy  v partnerstve zvyknete často riešiť na terapiách?
Je toho veľmi veľa. Od strachov, že stratíme partnera, žiarlivosť, cez problémy v pochopení rozdielov medzi mužmi a ženami, až po neschopnosť otvoriť sa a dôverovať partnerovi.  Často sa stáva, že si ženy nájdu opakovane  partnera, ktorý je k nim odmeraný, neprejavuje city a naviac ich podvádza. Zo začiatku tieto ženy zvyknú viniť mužov a majú presvedčenie, že vlastne toto správanie k mužom patrí. Z tohto bludného kruhu sa dokážu dostať von, len ak sa pozrú na vzťah k sebe. Potrebujú sa naučiť mať rady samy seba, veriť, že si lásku zaslúžia a prekódovať presvedčenia, ktoré o vzťahoch majú ako na príklad, že vzťah prináša utrpenie a že pre muža je daný vzorec správania sa typický. Na terapie mi chodí aj veľmi veľa mladých ľudí. Veľmi ma to teší, lebo vidím zmenu s prichádzajúcou novou generáciou. Odsledovala som však aj opakujúci sa negatívny vzorec. Mnohé maminky svojich synov vychovávali tak, že odmenou za dobré správanie je ich prejav lásky. A toto si muži nesú do svojich nových partnerských vzťahov.  Majú pocit, že lásku si musia zaslúžiť a priťahujú si partnerky, ktoré im to zrkadlia. Títo muži potrebujú nájsť svoju mužskú silu, vzdať sa role poslušného chlapca ovládaného ženskou silou, aby mohli vznikať harmonické a rovnocenné vzťahy medzi mužmi a ženami.

Ako vnímate vzťahy vy?
Vzťahy sú veľkým nástrojom poznávania. Záleží na tom, kde sa vo svojom učení nachádzame. Podľa toho sa mení aj pohľad na ne, a tým sa menia aj rady, ktoré sa akoby stávajú v danom momente  platnými pre prácu na vzťahoch. Vnímam, že je pre každého podstatné, aby si prešiel každým krokom. Najskôr sme obete, ktoré trpia kvôli druhým. Potom sa stávame tvorcami vzťahov a poznávame seba. Ďalej sa učíme prijímať druhých ako súčasť celku a nakoniec cítime, že sme celok. Vo vzťahoch sa vieme dopracovať k veľkému súcitu a láske voči komukoľvek a postupne aj k ľudstvu ako takému. Je to dlhá, krásna, no náročná cesta.

Ktoré  vzťahy sú podľa vás najnáročnejšie?
Myslím, že to každý vníma individuálne podľa témy, ktorú aktuálne rieši v živote. Ale ak milujeme seba, odkrývame ilúzie, ktoré sme o sebe nadobudli a nedovolíme, aby sme si ubližovali nosením pseudokrívd, ilúziami viny, či nosením bremien druhých. Preto vnímam vzťah k sebe samému ako kľúčový a nedá sa pracovať na vzťahoch bez toho, aby sme pracovali aj na vzťahu k sebe. Život a situácie, ktoré zažívame, nám dookola ukazujú, čo potrebujeme poliečiť, až kým to nepochopíme. Objavujeme sebalásku, liečime si vzťahy s našimi predkami v minulosti, aby sme boli schopní vytvárať zdravšie vzťahy v budúcnosti. Ja vnímam aj ako veľkú tému partnerské vzťahy, ktoré majú svoje zvláštne postavenie v hierarchii vzťahov. Vyžadujú si neustálu prácu na sebe, ale aj na vzťahu samotnom.

Aký je váš partnerský vzťah?
S manželom sme spolu dvanásť rokov. Myslím, že nás naše okolie vníma ako ideálny pár. Nie raz som od svojich priateliek počula, aké to máme ľahké, keď mám „vedomého muža“. Ale v skutočnosti sme pár, ktorý tiež neustále musí na sebe pracovať a prešiel si množstvom kríz a problémov. Pravdepodobne nás spoločne čaká ešte veľa tém a práce na sebe. Je naozaj dobré, keď s partnerom máte spoločné vízie a rovnaký svetonázor. Navzájom sa podporujeme a dôverujeme si.  Náš vzťah stojí na pevných základoch. Ale tiež sme si až príliš podobní, tvrdohlaví, temperamentní, s podobnými zraneniami a niekedy to u nás vyzerá ako talianske manželstvo. Sme si navzájom veľkými zrkadlami. Preto sme nútení stále hľadať cesty a spôsob, ako vzťah udržať živý a zároveň harmonický. V knihe Štastné vzťahy píšem rady, ktoré som sama na našom vzťahu vyskúšala a ktoré nám pomohli v tých ťažších časoch.

Čo je najdôležitejšie vo vzťahoch?
Pre mňa je to vnútorné oslobodenie sa od ilúzií a precitnutie v skutočnej pravde a láske voči všetkému stvorenému. Myslím, že to je cieľ, ku ktorému smerujeme. Možno predtým potrebujeme urobiť veľa krokov, ale ten potenciál máme všetci v sebe. Každé malé priblíženie sa k tomuto cieľu nás vnútorne napĺňa a oslobodzuje.

Máte pre nás nejaké dobré rady ako na to?
Podstatné je vnútorné poznanie a autentický vnútorný proces. Je rozdiel vedieť, že je dobré druhému odpustiť a naozaj to urobiť. Nestačí, aby poznanie prešlo rozumom, musí prejsť srdcom. Prvé nás len smeruje, ale druhé skutočne transformuje. Bez tohto vnútorného procesu niet zmeny. Preto je potrebné otvárať svoje srdce bezpodmienečnej láske. Dobré  je začať akýmikoľvek krokmi, ktoré nás vedú správnym smerom. Niekedy stačí slovo či veta a my si uvedomíme, že naše vzťahy a život môžu byť lepšie. Urobíme rozhodnutie pre zmenu a naša pozornosť nás k nej bude viesť. Najskôr to budeme spracovávať rozumom, presviedčať sa, že je to pre nás dobré. A raz príde moment, keď to plne precítime. Vtedy zistíme, že sme získali oveľa viac ako sme si vedeli predstaviť.  

O čom je vaša nová kniha, komu jej prečítanie môže pomôcť?
Kniha je o rôznych vzťahoch, ktoré počas života máme. Vzťah k sebe, k životu, k predkom, potomstvu, partnerom a iným ľuďom. Teoretické časti, v ktorých sa snažím ukázať cestu a možnosti, ako pracovať na sebe v tejto téme, sú popredkávané príbehom hlavnej hrdinky Kláry a jej rodiny. Klára si po rozvode s manželom prechádza ťažkým obdobím a okolnosti, ktoré jej život prináša ju privádzajú na cestu sebapoznania a sebapremeny. Vďaka vzťahom vo svojom živote prekračuje vlastné hranice a spoznáva, kým je. Každý jeden životný príbeh je formovaný a definovaný vzťahmi s druhými. Jedno nejde úplne oddeliť od druhého. V knihe čitateľ nájde aj meditácie, úlohy, afirmácie či praktické rady, ktoré mu môžu pomôcť v každodennom živote. Kniha môže byť nápomocná každému, kto hľadá cestu ako sa cítiť spokojnejší a šťastnejší vo vzťahoch. Téma vzťahov sa však dotýka každého jedného z nás.

Kto je Martina Majzlíková

Vedie ženské kruhy a transformačné kurzy vedomého tvorenia reality. Na svojom blogu sa venuje otázkam životného šťastia a vplyvu myslenia na jednotlivé aspekty života. Je dlhoročná vitariánka a na blogu www.rawfamily.eu publikuje vitariánske recepty a taktiež vedie semináre o živej strave. Je autorkou knihy Šťastná žena, 12 krokov k šťastnému životu.

Autor: Katarína Olejárová