Zelená kuchárka: Lahôdka pre milovníkov zdravého stravovania

Prečo jesť viac rastlinných potravín a obmedziť konzumáciu mäsa? Keď svoj jedálniček zameriame na rastlinnú stravu, čoskoro pocítime nárast energie, zlepší sa nám trávenie a budeme sa cítiť oveľa lepšie a ľahšie. To nie pocit na zahodenie, však?

Často v zhone bežných dní zabúdame na seba a výsledkom je, že sa cítime vyčerpaní a bez energie. Bezmyšlienkovite do seba niekoľkokrát denne nahádžeme jedlo, ktoré máme poruke, a bez toho, aby sme si vôbec uvedomili, že sme jedli, pokračujeme ďalej v práci a v naháňaní sa za povinnosťami.

Aj ja som sa pred pár rokmi dostala do tohto štádia a zastavilo ma až moje telo, ktoré ďalej nevládalo. Vtedy som sa rozhodla urobiť zmeny vo svojom stravovaní. Začala som riešiť to, čo jem, kedy jem a odkiaľ to jedlo pochádza. Obmedzila som vo svojom jedálničku mäso a začala som viac variť. Zistila som, že varenie a pečenie je pre mňa formou oddychu a meditácie, tieto momenty si užívam a jedlo pripravujem s láskou a radosťou.

Túto kuchársku knihu som zostavila z mojich obľúbených receptov, ktoré varievam bežne. Suroviny nakupujem na miestnych trhoch, kde už za tie roky poznám predajcov a oni poznajú mňa. Keď sa raz za čas stane, že trh vynechám, už sa ma pýtajú, kde som bola J. Vďaka tomu varím z naozaj plnohodnotných potravín, ktoré majú skvelú chuť a sú plné výživných látok. Zároveň tak podporujem miestnych pestovateľov.

Vždy sa snažím variť z čerstvých potravín, z kuchyne som úplne vylúčila nekvalitné tuky. Mám zásoby rôznych semienok, orechov, kvalitných korenín a čerstvých byliniek, ktoré dokážu z úplne obyčajného jedla vyčariť gurmánsku pochúťku. Naučila som sa vážiť si kvalitné suroviny a v kuchyni sa snažím využiť všetko do poslednej omrvinky. A tak zo zvyškov, ktoré nedojeme, vymýšľam ďalšie chutné jedlá, nájdete ich napríklad v kapitole placky a guľky. Zároveň tak šetrím a neplytvám surovinami.

Verím, že si v tejto kuchárke nájdete obľúbené recepty a že ich čoskoro začnete obmieňať a kreovať podľa zásob vo svojej kuchyni a podľa svojich chutí. Lebo to je to pravé kuchárske umenie.

Katarína Olejárová

 

O autorke:

Katarína Olejárová je šéfredaktorka, zakladateľka a duša magazínu Balans. Snaží sa svoj život žiť v súlade s prírodou. Celý život sa zdravo stravuje, rada skúša rôzne kulinárske špeciality a tiež vymýšľa vlastné zdravé recepty. Miluje zdravé pečenie a varenie, cvičí jogu, uprednostňuje alternatívnu medicínu, bylinky, udržateľnú kozmetiku, zaujíma sa o veci medzi nebom a zemou. Na vlastnej koži skúša rôzne terapie, navštevuje semináre, meditácie, vyhľadáva zaujímavé osobnosti a snaží sa ich priblížiť čitateľom Balansu. Inšpiruje a povzbudzuje ľudí k písaniu a dokáže vo vás prebudiť talent podeliť sa o svoje schopnosti či prácu

 

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...